TRATTORIA

Qui si mangia toscano con i tanti prodotti che la nostra regione ci offre, senza tralasciare nessuna delle bontà del suolo nazionale.

Durante la settimana un servizio rapido ed un menù semplice adatto ai giorni di lavoro, il fine settimana largo spazio a piatti più ricchi preparati dal Cuoco Sandro, Liliana e Cristina, serviti in tavola da Michele, Damiano e Lorella.

Cibreo firenze

Le ricette variano giornalmente per proporre piatti freschi e stagionali:

Ravioli e tortelli classici o al buristo, tagliatelle o maltagliati al ragù, Gnocchi di patate fatti a mano… Peposo coi fagioli, Scamerita o Guancia stufata con patate, Gran fritto di cervello, animelle, pollo e coniglio, Cibreo, Baccalà con cipolle e olive o alla livornese…Bistecca alla Fiorentina.

Torta al cioccolato, Torta di mele, Crostata di marmellata, Schiacciata con l’uva o coi fichi, Castagnaccio, torta di pere o pesche.

Completa l’offerta una carta dei vini di ottanta etichette scelte tra il locale e il nazionale
Prezzi medi bevande escluse €10-15,00 infrasettimanale, € 20-25 il fine settimana.

We prepare typical Tuscan recipes and a few national plates.
We offer a simple service and a short list during the working days, during the week various proposals of rich plates like hand made pasta or long cooking main course. Every day we cook something different due to the seasonal availability, these are some of our plates:

Pasta, soup and noodles
Our classic noodle with buristo or ragout or truffle, Hand made Gnocchi, Testaroli with artichokes or pesto, Florentine crepes, Pasta with ricotta and eggplants or Puttanesca, Penne with smoked herring or gorgonzola and zucchini, Amatriciana and Carbonara, Classic and Vegetarian Lasagne, Florentine soups of bread Ribollita and Pappa al pomodoro, Onion soup or Zuppa di of chick peas and leeks, Rice with chiken liver
Main Course
Peposo beef stewed in wine, Pork neck or cheek with potatoes, Tuscan big fried of beef brain, glands, chicken, rabbit and vegetables, Roast castrated lamb, Cibreo cock’s entrails and crest in egg and lemon sauce, Tagliata roast beef, Boiled meats with green sauce, Roast pork with figues or apple or chestnuts and mushrooms, Veal with grape, Cod with onions and olives or Livornese, Roast pigeon, Fegatelli Pork Liver, Artichokes filled of pecorino cheese, Francesina boiled beef stewed with onion and tomato, Inzimino squids stewed with vegetables, Fiorentina T Bone steak.
Dessert
Home made cakes of ricotta or chocolate. Grape or figues florentine tart, apple or peach pie, Castagnaccio chestnut cake, tarts with marmelade.

About eighty local, tuscan and italian wines are available.
Costs: about €15-20,00 during the week, € 20-25 during week end, drinks are not included.

In cucina….

Il cuoco Sandro Mercati

 Sandro Mercati, nato nel 1968 ai Prati di Vezzano (Sp). Da giovane scapestrato gira le cucine della sua terra ligure e i ristoranti italiani in Inghilterra e Olanda, poi torna in Italia e s’innamora della Toscana. Qui si sposa, fa famiglia e vive in uno splendido casolare sulle colline sopra Rosano. Lavora con noi dal 1999 e interpreta in modo professionale lo stile di campagna, tipico della Bottega.

This is our cook Sandro Mercati from Prati di Vezzano. During the youth he travelled trough Europe and Italy until he reach Rignano Sull’Arno to marry Rita and lives on the hills near to Rosano. He works and with us from 1999 and improved our research for classic and forgotten recipes of our countryside.